lauantai 18. lokakuuta 2008

Aseiden säilytys ampumaradalla ei toimi

Julkisuudessa on viime aikoina puhuttu paljon vaatimuksesta säilyttää ampuma-aseita ampumaradalla.

Sellaisessa ei ole mitään mieltä. Jo kaksi tosiasiaa riittää kumoamaan koko ajatuksen.

1. Jos ampumaradalla saa aseen käyttöönsä, kuten ampumaradalla nyt yleensä on tarkoituskin, niin sen aseen voi aivan yhtä hyvin myös viedä mukanaan jos sitä pahantekoon tarvitsee.

2. Ampumaradalla olevia aseita ei pysty suojaamaan varkaudelta. Jos jonnekin kerätään satoja tai tuhansia aseita, tulee siitä erittäin houkutteleva kohde ammattimaisille varkaille ja murtomiehille. Ampumaradan pitäisi olla melkoinen bunkkeri ja siellä pitäisi olla ympärivuorokautinen vartiointi. Edes Puolustusvoimilla ei ole resursseja tällaiseen toimintaan, kuten Ruotsin ja Norjan armeijan asevarikkojen ryöstöt ovat todistaneet.

Lisäksi ampumaratasäilytyksessä on muitakin ongelmia, joiden vuoksi se ei voi toimia.

Ampujat harjoittelevat hyvin paljon kotona ns. kuivaharjoitteluna. Kilpa-ampujilla saattaa hyvinkin tulla enemmän aseenkäyttötunteja kotona ilman patruunoita kuin ampumaradalla panosten kanssa. Ampuminen vaatii hyvää hienomotoriikkaa, jonka kehittäminen ja ylläpito vaatii tuhansia ja tuhansia jatkuvia toistoja. Tätä ei voi jättää pelkän ampumarata-ampumisen varaan jos aikoo kehittyä ja menestyä ampujana.

Aseet vaativat usein huolto- ja korjaustoimenpiteitä, joko omistajansa tai asesepän toimesta. Ei ole käytännössä mahdollista, että omistaja ja asesepät käyvät tekemässä näitä töitä ampumaradalla, koska siellä ei ole työhön sopivia työtiloja eikä välineitä, kuten sorveja, työstökoneita, sinistysaltaita jne.

Useimmat ampujat harjoittelevat ja kilpailevat säännöllisesti monella eri ampumaradalla, jopa ulkomailla. Jos aseen saa kuitattua varastosta tällaista matkaa varten, voi samalla reissulla tehdä myös sen henkirikoksen, jota estämään varasto pystytettiin. Jos asetta ei saa itse kuitata mukaansa, poliisiko sen kuljettaa harjoittelu- tai kilpailupaikalle?

Tässä lopuksi kuva siitä, miltä aseiden säilyttäminen tyypillisellä suomalaisella ampumaradalla näyttäisi. Rikollisilta eivät ainakaan työkalut loppuisi jos tähän mentäisiin.

Ei kommentteja: