perjantai 17. lokakuuta 2008

Aseiden ja rikollisuuden korrelaatiota ei ole

Moni olettaa virheellisesti, että aseiden ja rikosten määrä korreloivat keskenään. Ympäri maailmaa on pitkään etsitty sellaista syy-seuraussuhdetta, että suurempi määrä aseita aiheuttaisi enemmän rikoksia. Tällaista yhteyttä ei ole löydetty.

Suomessa kun katsotaan henkirikos- ja aseenomistustilastoja, havaitaan että aselupien haltijat tekevät huomattavasti vähemmän henkirikoksia per capita (millä tahansa välineellä) kuin ikävälin 15-64 koko väestö. Yksi yksinkertainen selitys tälle on, että väkivaltarikoksia tekevillä on yleensä rikosrekisteri jo ennestäänkin ja siten he ovat aselupaprosessin ulkopuolella.

Jos katsoo USA:ta niin väkivaltaisimmissa kaupungeissa, esim. New York, Washington D.C., Chicago, on kaikkein tiukimmat aselait. Tästäkin on melko helppo päätellä, että aseiden saatavuus ja väkivaltarikosten määrä eivät korreloi keskenään.

Väkivaltarikoksia ja henkirikoksia tekee hyvin pieni osa väestöstä. Nämä ammattimaiset lainrikkojat eivät piittaa myöskään aselaista ja musta pörssi hoitaa heille kyllä aseet.

Tähän artikkeliin on linkitetty artikkeleita Britannian, Australian ja USA:n asekieltojen vaikutuksista. Britanniassa ampuma-aseella tehtyjen henkirikosten vuosittainen määrä on pysynyt entisellään, vaikka kaikki käsiaseet kerättiin pois jo yli kymmenen vuotta sitten. Ampuma-aseella tehtyjen ryöstöjen ja kotiintunkeutumisten määrä on kasvanut. Vastaava kehitys on ollut myös Australiassa, jossa parikymmentä vuotta sitten kerättiin suuri määrä siviilien ampuma-aseita pois.

telegraph.co.uk
Gun laws that constrain the law-abiding
"Gun crime has doubled since they were introduced. Young hoodlums are able to acquire handguns - either replica weapons that have been converted, or imports from eastern Europe - with ease."
“Aserikollisuus on kaksinkertaistunut sen jälkeen kun rajoitukset astuivat voimaan. Nuoret pahantekijät saavat helposti käsiaseita, joko replikoista muunnettuja aseita tai Itä-Euroopasta tuotuja.”

timesonline.co.uk
Wouldn’t you feel safer with a gun?
British attitudes are supercilious and misguided

"The short answer is that 'gun controls' do not work: they are indeed generally perverse in their effects."
“Lyhyt vastaus on, että 'aserajoitukset' eivät toimi: niillä on itseasiassa yleensä päinvastainen, haitallinen vaikutus.”

digg.com
Banning Guns Does Not Work: Sharp Rise in UK Gun Crime Despite Gun Ban …
"Guns were used in 4,120 robberies last year - a 10% jump - including a 9% rise to 1,439 in the number of street robberies where guns were used. There was also a rapid and unexplained increase in the number of times householders were confronted in their own homes by armed criminals. Residential firearms robberies show a 46% leap, a record 645 cases!"
“Ampuma-aseita käytettiin viime vuonna 4.120 ryöstössä – 10% nousu – sisältäen 9% nousun 1.439:ään aseelliseen katuryöstöön. Tapahtui myös nopea ja selittämätön nousu kotiintunkeutumisissa, joissa asukkaat joutuivat kohtaamaan kodissaan aseistettuja rikollisia. Koteihin tehdyt aseelliset ryöstöt loikkasivat 46%, ennätykselliseen 645 tapaukseen!”

washingtonpost.com
Britain's Gun Laws Seen as Curbing Attacks
"According to government statistics, the number of people killed by guns has essentially stayed the same, with dips and spikes, as before the 1997 gun control laws went into effect: There were 55 shooting deaths in 1995 and 50 last year in England and Wales."
“Viranomaisten tilastojen mukaan ampuma-aseella tapettujen ihmisten määrä on pysynyt käytännössä samana, nousuineen ja laskuineen, kuin mitä oli ennen vuoden 1997 asekieltojen voimaanastumista. Vuonna 1995 tapettiin ampumalla 55 ihmistä, viime vuonna Englannissa ja Walesissa tapettiin ampumalla 50 ihmistä.”

news.bbc.co.uk
Handgun crime 'up' despite ban
"It is crystal clear from the research that the existing gun laws do not lead to crime reduction and a safer place.
Policy makers have targeted the legitimate sporting and farming communities with ever-tighter laws but the research clearly demonstrates that it is illegal guns which are the real threat to public safety."
"Tutkimuksesta käy kristallinkirkkaasti ilmi, että olemassaolevat aselait eivät vähennä rikoksia eivätkä lisää turvallisuutta.
Lainsäätäjät ovat kohdistaneet yhä kireämpiä lakeja laillisiin urheilu- ja maatalousyhteisöihin, mutta tutkimus osoittaa selvästi, että nimenomaan laittomat aseet ovat se todellinen ongelma yleiselle turvallisuudelle."

Virallisia tilastoja:
www.homeoffice.gov.uk
Crime in England and Wales 2007/08

Otetaanpa sitten Australian kokemukset tiettyjen asetyyppien takavarikosta. Aseiden takavarikointiin käytettiin vuonna 1996 tietojeni mukaan 500 milj dollaria. Olisikohan ne rahat voinut käyttää johonkin hyödyllisempään?

The impact of Australia’s 1996 firearms legislation
"The extant literature is extremely consistent in its findings – namely, that there was no significant change in the rate of decline in firearm homicides following the legislative intervention, and that there was a significant acceleration in the rate of decline in firearm suicides."
"Olemassaoleva kirjallisuus on erittäin yhtenevä löydöissään - eli ei ole tapahtunut merkittävää muutosta ampuma-aseilla tehtyjen henkirikosten laskevassa trendissä lain voimaantulon jälkeen, ja että on tapahtunut merkittävä muutos alaspäin ampuma-aseella tehtyjen itsemurhien määrässä. (*)"
(*) Kun katsoo tutkimuksen alkupuolella olevia itsemurhatilastoja, näkee heti että ampuma-aseella tehtyjen itsemurhien määrä on tosiaan kääntynyt laskuun, mutta itsemurhien määrä sinänsä ei ole laskenut. Itsemurhan väline on siis vaihtunut toiseen.

Ja amerikkalaisetkin ovat asiaa tutkineet samoin lopputulemin.
Would Banning Firearms Reduce Murder and Suicide? A Review of International Evidence
"In 2004 the U.S. National Academy of Sciences released its evaluation from an review of 253 journal articles, 99 books, 43 government publications and some empirical research of its own. It could not identify any gun control that had reduced violent crime, suicide or gun accidents."
"Vuonna 2004 USA:n Kansallinen tiedeakatemia julkaisi arvionsa tutkittuaan 253 lehtiartikkelia, 99 kirjaa, 43 hallituksen julkaisua ja tehtyään itse empiiristä tutkimusta. Arviossa ei pystytty osoittamaan yhtään aserajoitusta, joka olisi vähentänyt väkivaltarikoksia, itsemurhia tai asevahinkoja."

Asiaa on tutkittu Itävallassakin.
GUN CONTROL AND THE REDUCTION OF THE NUMBER OF ARMS
"...after the reduction in the number of legally held guns it would appear that there is not a comparable decrease in armed crime. This is to be expected, as the guns turned in are usually not the ones involved in crime, and the people who turn in weapons are generally the least likely to commit a crime."
"...laillisten aseiden vähentämisen jälkeen ei näytä tapahtuvan vastaavaa vähennystä aseellisissa rikoksissa. Tämä on odotettu tulos, koska pois luovutetut aseet eivät yleensä ole niitä joita käytetään rikoksissa, ja aseensa pois antavat ihmiset ovat yleensä vähiten alttiita tekemään rikoksia."

Täältä voi katsoa erilaisten luvattomien ja luvallisten ampuma-aseiden määriä tekovälineenä suomalaisissa henkirikoksissa
Henkirikoskatsaus Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos

Suomalaisten kuolinsyitä kaikenkaikkiaan voi katsoa täältä
Kuolemansyyt (Tilastokeskus) ja täältä Tapaturmissa kuolleet ja päihtyneiden osuus niistä vuosina 2005 ja 2006 (Tilastokeskus).

Suomessa on yli puoli miljoonaa aseenomistajaa, jotka erittäin turvallisesti harrastavat ammuntaa ja metsästystä. Esimerkiksi vakuutuskorvauksista katsottuna ammunta on yksi kaikkein turvallisimpia urheilulajeja. Olisi kohtuutonta rangaista näin suurta ja hyvin käyttäytyvää kansalaisten joukkoa rajoituksilla, jotka eivät kuitenkaan tehoa rikollisuuteen.

Ei kommentteja: